AKTUALNOŚCI 2008 ROKU

01-08.08.2008. Ekologia w niezależnych mediach Centrum Mediów Obywatelskich

Okres letni szczególnie sprzyja rozwijaniu kreatywności i aktywności młodych ludzi podejmowanych w ramach różnorodnych projektów Europejskiego Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw. Już niespełna w dwa tygodnie po zakończeniu media campu w Nasutowie odbywa się kolejny , również należący do projektu „ Free Media Bridges from East to West”.

Od 1 do 8 sierpnia 2008 roku, w Munster ( Niemcy) młodzi ludzie z Azerbejdżanu, Białorusi, Francji, Gruzji, Niemiec, Polski oraz Ukrainy będą wspólnie pracować, wymieniać się doświadczeniami – również kulturalnymi, oraz wspólnie spędzać wolny czas.

Celem media campu jest przygotowanie sierpniowej edycji magazynu Prioritaire – ukazującego się co miesiąc na stronie www.ngotv.eu. Tematem tego wydania będzie zagadnienie ekologii a dokładnie zwrócenie uwagi opinii publicznej w Europie na zjawisko zmian klimatycznych oraz sprawdzenie w jaki sposób poszczególne państwa radzą sobie z tym problemem.

Podczas media campu zrealizowane zostaną również dwa filmy na potrzeby organizacji ERTOBA z Gruzji, będące częścią prowadzonego przez nią projektu poświęconego tematyce przemocy i lobbingu.

Powstanie również odrębna grupa, która przez 2 dni będzie uczestniczyła w warsztatach technicznych przygotowujących ich jako członków NGO TV Team na Forum Ekonomiczne Młodych Liderów, które odbędzie się w dniach 9-12 września w Nowym Sączu.

Zapowiada się pracowicie i ciekawie. Rezultaty już niebawem.

Media camp został zrealizowany w ramach projektu
“Free Media Bridges from East to West”,
współfinansowanego ze środków