AKTUALNOŚCI 2008 ROKU

7-8.06.2008. Nasutów Noc Kultury – Lublin, 7/8 czerwca 2008 Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Już po raz drugi w Lublinie odbyło się prawdziwe święto kultury. W jedną noc – z 7. na 8. czerwca – Lublinianie i goście mogli doświadczyć wielu przeżyć oferowanych im przez niemal wszystkie lubelskie instytucje i ośrodki kultury, artystów i animatorów kultury. Otwarte na oścież były teatry, kina, galerie, kluby. Ulice i place w centrum miasta zagospodarowały różnorodne grupy artystyczne. Każda dzielnica Lublina oferowała swoim mieszkańcom coś ciekawego i niebanalnego..

Po raz pierwszy w tym ważnym społeczno-kulturalnym wydarzeniu wziął też udział Europejski Dom Spotkań- Fundacja Nowy Staw. Nasza oferta skupiła się na trzech działaniach:

• całodobowym punkcie informacji europejskiej w biurze Fundacji, gdzie konsultanci Regionalnego Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie, Europe Direct i Eurodesk udzielali wszelkich informacji na tematy związane z Unią Europejską;
  • pokazie filmów na Rynku Starego Miasta – wyprodukowanych w ramach działań programowych Fundacji oraz naszych organizacji partnerskich z całej Europy;
  • lotnych brygadach filmowych – rejestrujących wydarzenia Nocy Kultury i przygotowujących przekaz internetowy na portalu www.ngotv.eu.

Tej nocy został także zorganizowany pokaz filmów pt. Lubelska Noc Europy. Jednym z nich było dzieło Mitji Okorna "Tu pa tam" ("Tu i tam"), ze Słowenii. W problematykę filmu wprowadził widzów gość specjalny – dr Piotr Drobniak z Departamentu Informacji Europejskiej Urzędu Komitetu Informacji Europejskiej.

Noc Kultury, jako manifestacja kulturalna miasta, jest ważnym krokiem Lublina w walce o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury 2016.

Zapraszamy wszystkich ponownie już za rok! Nas tam z pewnością nie zabraknie.

Get the Flash Player to see this player.

www.nockultury.pl

powiekszeniepowiekszenie