AKTUALNOŚCI 2008 ROKU

29.04.2008. EURO 2008 – nasi wolontariusze pomagają w Mistrzostwach Europy w Piłce Nożnej Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Już pod koniec maja sześciu naszych młodych wolontariuszy wyjedzie na 6 – tygodniowy wolontariat do Austrii organizowany w ramach Akcji 2 programu „Młodzież w Działaniu” z okazji EURO 2008. (Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej )

Razem z partnerami z Akzente Salzburg oraz kilkunastoma innymi organizacjami współorganizujemy grupowy Wolontariat Europejski w Salzburgu oraz Wiedniu. Młodzi ludzie z ponad piętnastu krajów europejskich przez półtora miesiąca będą pracować w ramach różnych działań towarzyszących Mistrzostwom Europy.

Nasi wolontariusze będą współpracować z centrami młodzieżowymi przy organizowaniu alternatywnych rozgrywek piłkarskich, obsługiwać punkty informacyjne oraz zajmować się pomocą kibicom.

Przy okazji będą mieli niepowtarzalna szansę przeżyć wielokulturową przygodę podczas jednego z najważniejszych wydarzeń sportowych Europy.

EURO 2008 to największe wydarzenie piłkarskie w Europie oraz trzecia najważniejsza tego typu impreza na świecie. 16 drużyn będzie rywalizowało ze sobą w 31 meczach, 16 z nich będzie miało miejsce w Austrii (razem z meczem finałowym, który odbędzie się w Wiedniu). Międzynarodowi wolontariusze mają okazję stać się częścią tego zdarzenia.

Grupa 80 młodych ludzi z Belgii, Bułgarii, Danii, Francji, Grecji, Włoch, Łotwy, Polski, Portugalii, Rumunii, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Węgier oraz Turcji będzie miała szansę uczestniczyć w działaniach związanych z oragnizacją i obsługą imprez oraz działań towarzyszących mistrzstwom Europy EURO 2008.

Projekt Wolontariatu Grupowego organizowany i wspierany jest przez programu MŁODZIEŻ W DZIAŁANIU, dokładnie akcję 2 tego programu Komisjii Europejskij ( www.youth.org.pl)