AKTUALNOŚCI 2008 ROKU

25.02.2008 Europejczycy dla pokoju Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

W dniu 25 lutego br. w Berlinie w obecności ambasadora RP Marka Prawdy oraz przedstawiciela ambasady Izraela Ilana Mor zostało odznaczonych 12 najlepszych spośród 50 projektów realizowanych w ramach programu „Europejczycy dla Pokoju”.

Europejczycy dla pokojuEuropejczycy dla pokojuEuropejczycy dla pokoju

W latach 2006/2007 młodzież z Niemiec oraz innych państw Europy Środkowej i Wschodniej oraz Izraela zbierała informacje i dokumentowała historię świadków II wojny światowej i świadków dyktatur komunistycznych w Europie. Młodzież poznawała osoby, które wykazały się szczególną odwagą w pracy na rzecz pokoju. Poprzez rozmowę, pracę dziennikarską, wywiady, przygotowanie filmów młodzi ludzie mieli możliwość zapoznać się ze skomplikowanymi dziejami różnych ludzi. Ale także w taki sposób odkrywali historię własnych państw.

Jednym z wyróżnionych projektów był nasz projekt Europeace, który zakładał przygotowanie filmów o świadkach Holokaustu i II wojny światowej, a także przygotowanie video clipów na temat tolerancji i pokoju w Europie. Młodzież z Polski, Niemiec i Izraela pracowała w swoich miastach (Lublin, Rishon Le Zion i Münster), a także w czasie wspólnych międzynarodowych warsztatów multimedialnych. Projekt zakończył się pokazem filmów w Rishon Le Zion, w którym to uczestniczyło ponad 850 uczniów i studentów z Izraela.

Najlepsze projekty zostały zaprezentowane i wyróżnione w Berlinie w czasie konferencji zorganizowanej przez Fundację „Pamięć, Odpowiedzialność, Przyszłość”. Ważnym elementem całej uroczystości, która odbyła się w Brandenburskiej Akademii Nauk, była rozmowa z Erną de Vries z Niemiec – świadkiem czasów wojny. W podobnym charakterze obecne były również siostry Rivka i Hanna Meler z Izraela, które zostały rozdzielone w czasie wojny, a potem szcześliwie odnalazły się w Izraelu.

W czasie konferencji w Berlinie przygotowaliśmy specjalne wydanie naszego europejskiego magazynu telewizyjnego Prioritaire! na temat pokoju i tolerancji w Europie. Cały program, jak również produkcje projektu Europeace można oglądać na stronie www.ngotv.eu.