AKTUALNOŚCI 2007 ROKU

24-26.10.2007 Europejskie Forum Filmowe Młodych YEFF! Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

powiekszenieW dniach 24 – 26 października 2007 roku w Paryżu miało miejsce kolejne spotkanie przedstawicieli organizacji partnerskich zrzeszonych w europejskiej sieci YEFF! (Young European Film Forum for Cultural Diversity).

W czasie dwudniowego spotkania podsumowano Forum Filmowe YEFF! France 2007 (29.06 – 10.07.2007, Francja), jak również omówiono przygotowania do kolejnego Forum YEFF! – w 2009 roku w Goeteborgu, Szwecja.

W YEFF! France 2007 wzięło w sumie udział 14 organizacji medialnych z 11 europejskich państw, 7 organizacji z różnych regionów Francji, 64 młodych ludzi z całej Europy, 17 przedstawicieli sieci YEFF!.

O kwalifikacjach do „YEFF! France 2007” - pisaliśmy w kwietniu

Podczas Forum wyświetlono w sumie ponad 30 filmów młodych europejskich reżyserów, zrealizowano około 20 filmów krótkometrażowych traktujących o różnorodności kulturowej, odbyło się kilkanaście godzin debat i spotkań poświęconych kinematografii. Młodzi twórcy mieli także okazję spotkać się ze swoimi starszymi i już uznanymi kolegami – gośćmi forum filmowego YEFF! byli między innymi: Anna Kazejak-Dawid, Polska; Lars Henning, Niemcy; Daniel Mulloy, Wielka Brytania; Laurence Petit-Jouvet, Francja.

Kolejne Forum Filmowe YEFF! już za dwa lata w Goeteborgu w Szwecji !!!

Już teraz zachęcamy młodych filmowców – amatorów z całej Polski (w wieku 16-25 lat*) do realizowania filmów krótkometrażowych na temat różnorodności kulturowej i przesyłania ich na nasz adres!
Nadesłane filmy wezmą udział w konkursie, w którym główną nagrodą będzie udział zwycięskiego filmu i jego reżysera w Forum Filmowym YEFF! w Szwecji w 2009 roku.

YEFF! to europejskie forum filmowe, a także ciągle rozszerzająca się partnerska sieć. YEFF! oferuje forum, gdzie młodzi ludzie z całej Europy mają szansę się spotkać i zaprezentować swoje filmy traktujące o różnorodności kulturowej. Celem YEFF! jest promocja zaangażowania młodych ludzi w nowoczesne media. Sieć YEFF! obejmuje partnerów w ponad 10 europejskich państwach i stale się poszerza. Co dwa lata w jednym z europejskich miast ma miejsce Forum filmowe YEFF!. Młodzi ludzie z całej Europy tworzą filmy na temat różnorodności kulturowej i prezentują owoce swojej pracy na forum YEFF!. Mają możliwość przedstawienia swojego punktu widzenia, swych poglądów i opinii szerokiej publiczności przy użyciu najnowszych technik medialnych.

Szczegóły na temat YEFF!: www.yeff.net

Szczegółowych informacji na temat YEFF! udziela:
Ewa Orzeszko – tel. 0693 167 375, e-mail: e.orzeszko@gmail.com

* W konkursie mogą brać udział tylko filmowcy, którzy w momencie realizacji nadesłanego filmu nie przekroczyli 25. roku życia. W konkursie mogą brać udział tylko filmy zrealizowane po 1 stycznia 2007 roku, których długość trwania nie przekracza 30 minut.