AKTUALNOŚCI 2007 ROKU

18.07.2007 VI Sztuka Dialogu w Europejskim Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw w Nasutowie Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Laboratorium Dramatu we współpracy z Ośrodkiem „Brama Grodzka -Teatr NN”, twórcami Konfrontacji Teatralnych w Lublinie, Europejskim Domem Spotkań-Fundacją Nowy Staw i miastem Lublin organizuje w dniach 20 – 30 lipca w Nasutowie pod Lublinem warsztaty Sztuka Dialogu.

Dziesięciodniowa "Sztuka Dialogu" koncentruje się na nieustająco powracającym temacie relacji polsko-żydowskich. Pretekstem do dyskusji światopoglądowych jest historia Żydów lubelskich oraz lubelskie projekty upamiętnienia wielokulturowej przeszłości i historii. Codziennie każdy reżyser z aktorami przygotuje improwizację teatralną na podstawie tekstów literackich i dokumentów, których analizy wcześniej odbędą się pod okiem moderatorów (m.in. socjologów, psychologów i historyków). Każdej będzie towarzyszył dramaturg zapisujący improwizacje w formie utworów scenicznych.

W warsztatach swój udział zapowiedzieli:

Dramaturdzy: Małgorzata Sikorska-Miszczuk, Anna Mirecka, Agata Wieczyńska, Szymon Bogacz, Artur Pałyga, Waldemar Paradowski, Piotr Rowicki.

Reżyserzy: Aldona Figura, Ewelina Pietrkowiak, Anna Smolar, Awischai Haadari, Tomasz Gawron, Paweł Passini, Piotr Ratajczak, Łukasz Witt-Michałowski

Aktorzy: m. In. Aleksandra Bożek, Anna Gajewska, Anna Griszkówna, Iza Dąbrowska, Dorota Ignatiew, Maria Niklinska, Anita Sokołowska, Tomasz Karolak, Michał Czachor, Robert Koszucki, Robert Majewski, Maciej Radel, Bartosz Mazur, Piotr Rękawik, Błażej Wójcik.

Moderatorzy:

• Tadeusz Słobodzianek – dramaturg, pomysłodawca warsztatów (dyrektor Laboratorium Dramatu TAT)
  • Tomasz Pietrasiewicz – historyk (dyrektor Ośrodka „Brama Grodzka - Teatr NN” )
  • Anna Bikont – dziennikarka, autorka m.in. „My z Jedwabnego”
  • Zdzisław Wardejn – aktor
  • prof. Jacek Bomba - psycholog
  • prof. Jan T. Gross – socjolog, autor książki „Sąsiedzi”
  • prof. Dariusz Libionka – historyk
  • prof. Leon Neuger – literaturoznawca
  • prof. Paweł Śpiewak – socjolog

Warsztaty powinny przynieść konkretny efekt: spektakl, który zostanie pokazany podczas jesiennego festiwalu Konfrontacje Teatralne w Lublinie.