AKTUALNOŚCI 2007 ROKU

12.07.2007 | Ewa Orzeszko YEFFinitely YEFF! Centrum Mediów Obywatelskich

Właśnie zakończyło się forum filmowe YEFF! France 2007 (Young European Film Forum for Cultural Diversity; Europejskie Młodzieżowe Forum Filmowe na rzecz różnorodności kulturowej).

powiekszenieW czasie prawie dwóch tygodni (29 czerwca – 10 lipca) młodzież z 11 europejskich państw (Belgia, Francja, Niemcy, Włochy, Holandia, Szwecja, Wielka Brytania, Polska, Portugalia, Hiszpania, Słowenia) brała udział w warsztatach filmowych, pokazach, debatach, dyskusjach i spotkaniach z profesjonalnymi filmowcami.

Grupa czterech osób z Polski uczestniczyła najpierw w warsztatach filmowych w Lille na północy Francji, wraz z młodzieżą z Francji i Belgii. Powstały tam 3 krótkie filmy (do obejrzenia pod adresem: http://yeff.net/node/259 ), próbujące odpowiedzieć na pytanie co nas łączy, a co dzieli. Oprócz pracy nad filmami mieliśmy także okazję zwiedzić Lille, poznać lokalną kulturę i wspólnie spędzać wolny czas.

5 lipca udaliśmy się do Marly-le-Roi pod Paryżem, gdzie odbyło się prawdziwe święto filmu. W czasie czterech dni młodzież obejrzała dziesiątki filmów z całej Europy, miała okazję zaprezentować własne produkcje, podyskutować o nich z innymi uczestnikami forum, spotkać się z profesjonalnymi twórcami filmowymi (gośćmi forum filmowego YEFF! byli między innymi: Anna Kazejak-Dawid, Polska; Lars Henning, Niemcy; Daniel Mulloy, Wielka Brytania; Laurence Petit-Jouvet, Francja), a także wziąć udział w jednodniowych warsztatach filmowych (pocket films, soundtracks, animation&pixillation, experimental cinema, news report, video portrait).

Uczestnicy forum filmowego YEFF! mieli także wspaniałą okazję odwiedzenia Instytutu Polskiego w Paryżu, gdzie 6 lipca miał miejsce pokaz wszystkich filmów wyprodukowanych w poszczególnych regionach Francji.

Forum filmowe YEFF! France 2007 zorganizowane zostało przez Kyrnea International oraz parterów sieci YEFF!, dzięki wsparciu finansowemu Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.

YEFF! to europejskie forum filmowe, a także ciągle rozszerzająca się partnerska sieć. YEFF! oferuje forum, gdzie młodzi ludzie z całej Europy mają szansę się spotkać i zaprezentować swoje filmy traktujące o różnorodności kulturowej.

Celem YEFF! jest promocja zaangażowania młodych ludzi w nowoczesne media.

Sieć YEFF! obejmuje partnerów w ponad 10 europejskich państwach i stale się poszerza. Co dwa lata w jednym z europejskich miast ma miejsce Forum filmowe YEFF!. Młodzi ludzie z całej Europy tworzą filmy na temat różnorodności kulturowej i prezentują owoce swojej pracy na forum YEFF!. Mają możliwość przedstawienia swojego punktu widzenia, swych poglądów i opinii szerokiej publiczności przy użyciu najnowszych technik medialnych.

Więcej szczegółów na temat YEFF! na stronie: www.yeff.net

RAZEM
MOŻEMY WIĘCEJ