AKTUALNOŚCI 2007 ROKU

14.06.2007 | Ewa Orzeszko Młodzi Europejczycy kręcą filmy Centrum Mediów Obywatelskich

Już za dwa tygodnie (29-ego czerwca 2007) rusza we Francji YEFF! (Young European Film Forum for Cultural Diversity; Europejskie Młodzieżowe Forum Filmowe na rzecz różnorodności kulturowej). Podczas prawie dwutygodniowego projektu młodzież z 11 europejskich państw (Belgia, Francja, Niemcy, Włochy, Holandia, Szwecja, Wielka Brytania, Polska, Portugalia, Hiszpania, Słowenia) będzie miała okazję uczestniczyć w warsztatach medialnych, pokazach filmów, spotkaniach i debatach z profesjonalnymi filmowcami.

Projekt będzie podzielony na dwie części; najpierw (29.06 – 05.07) młodzież będzie uczestniczyć w warsztatach filmowych i produkować własne filmy w jednym z regionów Francji (w przypadku polskiej grupy będzie to miasto Lille w regionie Nord-Pas-de-Calais, gdzie spotkamy się z dwiema grupami belgijskimi i grupą francuską). Kolejna część YEFF! (05 -10.07) będzie miała miejsce w Paryżu, gdzie zgromadzi się ponad 80 osób, by wspólnie uczestniczyć w festiwalu filmowym, debatach, spotkaniach i warsztatach filmowych.

YEFF! to europejskie forum filmowe, a także ciągle rozszerzająca się partnerska sieć. YEFF! oferuje forum, gdzie młodzi ludzie z całej Europy mają szansę się spotkać i zaprezentować swoje filmy traktujące o różnorodności kulturowej.

Celem YEFF! jest promocja zaangażowania młodych ludzi w nowoczesne media.

Sieć YEFF! obejmuje partnerów w ponad 10 europejskich państwach i stale się poszerza. Co dwa lata w jednym z europejskich miast ma miejsce Forum filmowe YEFF!. Młodzi ludzie z całej Europy tworzą filmy na temat różnorodności kulturowej i prezentują owoce swojej pracy na forum YEFF!. Mają możliwość przedstawienia swojego punktu widzenia, swych poglądów i opinii szerokiej publiczności przy użyciu najnowszych technik medialnych.

Więcej szczegółów na temat YEFF! na stronie: www.yeff.net