AKTUALNOŚCI 2007 ROKU

09.05.2007 | Ewa Orzeszko Filmy bez granic Centrum Mediów Obywatelskich

powiekszenie9 maja 2007 roku Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw, we współpracy z Europe Direct – Lublin, Lubelskim Punktem Informacji Europejskiej, zorganizowała pokaz filmów krótkometrażowych z całej Europy w ramach europejskiego projektu „Borders”.

Prezentacja filmowa odbywała się w związku z obchodzonym w dniu 9 maja „Dniem Europy”. W pokazie udział brała udział młodzież ze szkół lubelskich. Pokaz filmowy połączony był z „Dniem Otwartych Drzwi” w Regionalnym Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie i Europe Direct – Lublin.

Idea projektu "Borders" narodziła się na seminarium kontaktowym organizacji medialnych z całej Europy w słoweńskim Krsko we wrześniu 2006 roku. Przedstawiciele kilkunastu instytucji postanowili rozpocząć wspólne działania w ramach projektu niewymagającego zaangażowania znacznych środków finansowych. Tak narodził się pomysł projektu "Borders" - małych festiwali filmowych organizowanych przez poszczególne organizacje zaangażowane w projekt, prezentujących krótkometrażowe (do 6 min.) filmy, w różny sposób nawiązujące do tematu "borders", i powstałe w ramach poszczególnych organizacji specjalnie na potrzeby projektu. Celem projektu jest uwrażliwienie młodych ludzi na kwestie różnorodności kulturowej, danie im możliwości zabrania głosu w ważnych dla nich sprawach oraz okazji do dialogu z młodzieżą z innych państw, ponad granicami.

W ramach pokazu przybyła do siedziby Fundacji publiczność miała okazję zobaczyć filmy z Niemiec, Austrii, Francji, Słowenii, Węgier i Belgii. W sumie wyświetlono 11 filmów w różny sposób traktujących temat granic oraz różnorodnych pod względem stylistyki (od animacji, przez filmy eksperymentalne, po dokument).

GALERIA RCIE w LUBLINIEGALERIA RCIE w LUBLINIEGALERIA RCIE w LUBLINIEGALERIA RCIE w LUBLINIE

W pokazie wzięły udział następujące filmy i organizacje:

1. „GetBasic” Bruksela/Belgia

Uczestnicy projektu: uczniowie szkoły „Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten” (SISA) we współpracy o organizacją KidsCam

1. „Muren/Walls”
  2. „Geen Spel/It’s not a game”

2. „Labomedia” Orleans/Francja

Uczestnicy projektu: Anna Goral , Gamze Adli, Neil McCook

1. “Borders White”
  2. “Borders Green”

3. „Gallus Centrum” Frankfurt am Main/Niemcy

Uczestnicy projektu: grupa uczniów „Wöhlerschule“ we Frankfurcie

1. „Freedom“
  2. „Am Limit“

4. „Busho – Budapest Short Film Festival” Budapeszt/Węgry

1. “The Way of the Pig”

5. „Wienxtra - medienzentrum” Wiedeń/Austria

Uczestnicy projektu: uczestnicy warsztatów medialnych 5-8 luty 2007

1. “Eigenwelten”/”Inner Worlds”

6. „DZMP” Krsko/Słowenia

Uczestnicy projektu: Martina Hudorovic, Jasna Hudorovic, Ziga Divjak

1. „Martina & Jasna”

7. „ExYu//novart”, LAJOA (Wambrechies Youth Center) Lille/Francja

Uczestnicy projektu: 13 młodych ludzi z lokalnej organizacji młodzieżowej Wambrechies Youth Center

1. a. “Borders Town”

8. „Institut Regional de l’Image et du MultiMedia” Dole/Francja

Uczestnicy projektu: Młodzież z lokalnej organizacji młodzieżowej

1. a. „Anecdote”

Więcej na temat projektu „Borders”: http://projekte.medienzentrum.at/borders/

TAK ZAPRASZALIŚMY ZA POKAZ FILMÓW :

Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw serdecznie zaprasza na pokaz filmów krótkometrażowych z całej Europy w ramach projektu „Borders”. Pokaz odbędzie się w dniu 9 maja o godzinie 13:30 w siedzibie Fundacji Nowy Staw, ul. Leszczyńskiego 14/3 (I piętro).

Idea projektu „Borders” narodziła się na seminarium kontaktowym organizacji medialnych z całej Europy w słoweńskim Krsko we wrześniu 2006 roku.
Przedstawiciele kilkunastu instytucji postanowili rozpocząć wspólne działania w ramach projektu niewymagającego zaangażowania znacznych środków finansowych. Tak narodził się pomysł projektu „Borders” – małych festiwali filmowych organizowanych przez poszczególne organizacje zaangażowane w projekt, prezentujących krótkometrażowe (do 6 min.) filmy, w różny sposób nawiązujące do tematu „borders”, i powstałe w ramach poszczególnych organizacji specjalnie na potrzeby projektu.

W ramach pokazu będzie można zobaczyć m.in. filmy z Niemiec, Austrii, Francji, Słowenii, Węgier i Belgii.

Więcej na temat projektu „Borders”: http://projekte.medienzentrum.at/borders/