AKTUALNOŚCI 2007 ROKU

25.02 - 05.03. 2007 | Zrece/Gorenje/Rogla - Slovenia Turystyka i Natura - ręka w rękę Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

„Jak turystyka wpływa na środowisko naturalne? Czy kurorty, ośrodki wypoczynkowe i centra turystyczne są zagrożeniem dla przyrody? Jak się dobrze bawić, wypoczywać a jednocześnie troszczyć się o środowisko naturalne? To tylko niektóre z pytań jakie stawiają sobie uczestnicy międzynarodowej wymiany młodzieży która odbywa się w Gorenje w Słowenii.

Grupa licealistów z Lublina wraz z młodzieżą ze Słowenii, Włoch , Litwy i Norwegii zastanawia się jaki wpływ ma turystyka na przyrodę. Podczas warsztatów tematycznych , spotkań z właścicielami hoteli, centrów turystycznych, przedstawicielami lokalnych władz oraz turystami, opracowywany jest raport młodych ludzi na temat ingerencji człowieka w przyrodę. W planie spotkania są również takie punkty jak wizyta w SPA-CENTRE , kurs wspinaczki ściankowej oraz narciarskie przyjemności na słoweńskich stokach.

Projekt finansowany jest ze środków Programu „Młodzież”.

www.mlodziez.org.pl