AKTUALNOŚCI 2006 ROKU

12-19.11.2006 | Ewa Orzeszko Międzynarodowe warsztaty medialne w Nasutowie Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

W dniach 12 – 19.11.2006 Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw realizuje w Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie k/Lublina międzynarodowe warsztaty medialne.

W ramach dwóch europejskich projektów medialnych – LytNet (Local Youth TV Network) oraz EuroInfo (European Academy) młodzi ludzie z Polski, Francji, Niemiec, Norwegii, Rumunii, Szwecji, Węgier i Wielkiej Brytanii będą wspólnie przygotowywać filmy i programy telewizyjne, próbując tym samym zabrać głos w świecie alternatywnych i obywatelskich mediów. Poprzez język filmu, a szerzej – sztuki, spróbują także doświadczyć różnorodności kulturowej oraz poznać zwyczaje, ambicje i styl życia młodzieży z innych europejskich państw.

Kulminacyjnym wydarzeniem w ramach warsztatów będzie przekaz internetowy na żywo do niemieckiej telewizji TV Münster, realizowany 17 listopada (piątek), w godzinach 15:00 – 16:00, z biura Europejskiego Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw, Lublin, ul. 3-ego Maja 18/3a.

Warsztaty będą poprzedzone seminarium kontaktowym organizacji medialnych z całej Europy (09 – 12.11.2006; Nasutów k/Lublina).