AKTUALNOŚCI 2006 ROKU

24.09.2006 Pocztówka z Lublina Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Tolerancja i dialog przyświecają wspólnemu przedsięwzięciu, jakie realizuje nasza Fundacja wspólnie z młodzieżą z Niemiec i Izraela.
Przez sześć miesięcy zajmowaliśmy się historią, przygotowywaliśmy filmy i program telewizyjny, w których świadkowie II wojny światowej uczyli, żeby przeszłość nie wpływała na bieżące stosunki między młodzieżą z Polski, Niemiec i Izraela.

Program telewizyjny Europeace dostępny na www.open-web-tv.eu promuje dialog między narodami, ale jednocześnie niesie za sobą przesłanie, żeby nie zapominać o tragicznych wydarzeniach XX wieku. Spełnia on także ważną rolę edukacyjną, ponieważ w czasie pracy nad programem młodzi ludzie mogli uczyć się historii bezpośrednio od świadków tamtych tragicznych wydarzeń. Młodzież w Lublinie zrealizowała film o Kurcie Gutmanie, Żydzie z Berlina, którego matka zginęła w Sobiborze oraz o Janie Buciorze, jednym z wielu Dzieci Zamojszczyzny.

Na zakończenie projektu młodzież z trzech miast partnerskich Lublina, Münster i Rishon Le Zion spotka się w Izrealu. Odbędzie się tam pokaz filmów Europeace oraz promocja miast partnerskich i dyskusja o wspólnych trójstronnych przedsięwzięciach na przyszłość.

Zapraszamy do obejrzenia filmu Pocztówka z Lublina promującego nasze miasto, który zostanie pokazany w Rishon Le Zion w październiku 2006 r..

Pocztówka z Lublina / plik .wmv 2,58 MB /