AKTUALNOŚCI 2006 ROKU

03-12.09.2006 Razem w Europie Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

W dniach 3 – 12 września 2006 roku Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw zrealizował projekt „Razem w Europie”, w którym uczestniczyli młodzi ludzie z Ukrainy.
Młodzież biorąca udział w projekcie to przedstawiciele polonii zamieszkałej na terenie Ukrainy, w rejonie miasta Berdiańsk, w pobliżu Morza Azowskiego. Przyjechali do Lublina, aby poznać kraj swoich dziadków, odwiedzić Polskę, Lublin i Warszawę, ale także zdobyć nową wiedzę.
Projekt zatytułowany „Razem w Europie” poświęcony był tematyce Unii Europejskiej, jej historii, działalności i celom.
Młodzi ludzie zapoznali się z historią Unii Europejskiej, podstawami jej funkcjonowania, działalnością poszczególnych instytucji europejskich oraz korzyściami, jakie Polska odniosła po wstąpieniu do wspólnoty Europejskiej.

W programie wizyty znalazły się ponadto:

• Wizyta w Sejmie i Senacie RP w Warszawie, podczas której młodzi ludzie poznali działalność polskiego parlamentu i systemu sprawowania wiedzy w naszym kraju;
  • Zwiedzanie Warszawy, wizyta na Starym Mieście, w Belwederze i Łazienkach Królewskich;
  • Wizyta w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim, gdzie w czasie spotkania uczestnicy projektu zapoznali się z korzyściami i skutkami, jakie przyniosło Lubelszczyźnie wstąpienie Polski do Unii Europejskiej;
  • Zwiedzanie Lublina, miejsc historycznych i zabytków miasta;
  • Symulacje obrad Komisji Europejskiej i symulacje Negocjacji Akcesyjnych o członkostwa Ukrainy w Unii Europejskiej;
  • Konkurs na plakat promujący członkostwo Ukrainy w Unii Europejskiej;

W projekcie udział wzięło 19 osób, przedstawicieli polonii na Ukrainie, którzy odwiedzili Polskę w ramach współpracy pomiędzy Europejskim Domem Spotkań – Fundacją Nowy Staw i Polskim Kulturalno – Oświatowym Towarzystwem „Odrodzenie” w Berdiańsku, przy wsparciu finansowym Kancelarii Senatu RP, odpowiedzialnej za pomoc Polakom poza granicami.

Projekt współfinansowany był przez Kancelarię Senatu RP

Rok 2006 został ustanowiony przez Senat RP Rokiem Języka Polskiego.
Zapraszamy na strone internetową prowadzona przez Kancelarię Senatu RP poświęconą tej tematyce. http://www.senat.gov.pl/k6/agenda/2006.htm

RAZEM
MOŻEMY WIĘCEJ