AKTUALNOŚCI 2006 ROKU

13.02.2006 | Sergiusz Kieruzel Münster dla Lublina Piętnastolecie partnerstwa Lublin – Münster. Perspektywy współpracy

Mieszkańcy westfalskiego miasta Münster przeprowadzili w czasie świąt Bożego Narodzenia akcję charytatywną na rzecz m.in. lubelskiego Domu Dziecka im. Janusza Korczaka. Zebrali ponad 47 tysięcy euro, które zostanie przekazane uroczyście w dyrektorowi domu w najbliższy czwartek.

47 tysięcy euro zebrano w czasie charytatywnej akcji w niemieckim Münster na rzecz Domu Dziecka im. Janusza Korczaka w Lublinie. Podsumowano wszystkie wpłaty i przelewy bankowe jakie wpływały na konto organizatora zbiórki redakcji Westfälische Nachrichten, dziennika wydawanego w Münster.

Redakcja od kilku lat organizuje Akcję Bożonarodzeniową. Jej celem jest zbiórka pieniędzy wśród czytelników dziennika na cele charytatywne. W tym roku znalazł się wśród nich Dom Dziecka nr 3 im. Janusza Korczaka w Lublinie. Pomysł wsparcia lubelskiej placówki zrodził się wśród działaczy istniejącego w Münster Związku Wspierania Partnerstwa Miast Lublin - Münster. Akcja przygotowana została wraz z działającym w Lublinie Europejskim Domem Spotkań – Fundacją Nowy Staw.

Przypomnijmy, że do połowy grudnia zebrano 13 tysięcy euro. Najwięcej wpłat było jednak tuż przed samymi świętami i całkowita kwota zbiórki wyniosła ponad 47 tysięcy euro. Zbiórka pieniędzy na rzecz Domu Dziecka im. Janusza Korczaka w Lublinie zapoczątkowała obchody 15-lecia partnerstwa Lublin- Münster.

Pomoc dzieciom jest świadectwem prawdziwego partnerstwa mieszkańców Lublina i Münster.