Koalicja Organizacji Obywatelskich

LEKCJE W PROJEKCIE

18.05.2023 r. WOJEWÓDZTWO LUBELSKIE Inauguracja cyklu lekcji obywatelskich

Zajęciami w VI Liceum Ogólnokształcącym im. Hugona Kołłątaja w Lublinie rozpoczęliśmy cykl lekcji obywatelskich przeznaczonych dla młodzieży ze szkół ponadpodstawowych z województwa lubelskiego.

Wspomniane lekcje odbyły się w dniu 18.05.2023 r. w klasach o zróżnicowanych profilach. Zajęcia przeprowadziły przedstawicielki Sieci Europejskich Centrów Konsumenckich (ECC-Net), która obejmuje 30 centrów we wszystkich 27 państwach członkowskich UE, a także Islandii, Norwegii i Wielkiej Brytanii. Celem sieci ECC-Net jest m.in. udzielanie porad konsumentom.

Celem realizowanych lekcji było zapoznanie uczniów z podstawowymi prawami konsumentów i możliwymi zagrożeniami wynikającymi np. z zakupów towarów w sieci. Młodzież w wieku licealnym coraz częściej realizuje przez Internet samodzielnie zakupy, a także podejmuje zobowiązania finansowe. Jednocześnie często nie zna ona swoich praw, przez co jest narażona np. na oszustwa ze strony nieuczciwego sprzedawcy.

Dzięki zrealizowanym lekcjom młodzi konsumenci zapoznali się z prawami, jakie im przysługują zarówno podczas dokonywania zakupów internetowych, jak i stacjonarnych. Ponadto prowadzące zapoznały młodzież z prawami jakie przysługują osobom podróżującym, a także poinformowały, jak postępować w przypadku odwołanego lotu, czy zagubionego bagażu.

Zajęcia zostały zrealizowane w ramach projektu pt.
"KOO sfinansowanego ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego.

Miejsce realizacji projektu:
Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw