RAZEM MOŻEMY WIĘCEJ

O PROJEKCIE

Projekt „Razem możemy więcej” jest realizowany przez
Europejski Dom Spotkań-Fundację Nowy Staw
w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Aktywnych Animatorów Kultury.

Projekt „Razem możemy więcej” jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027. Działanie 8.3 Integracja społeczno-gospodarcza obywateli państw trzecich (typ projektu 2) Oś Priorytetowa VIII Zwiększanie spójności społecznej programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027

Wartość projektu: 1 125 360,00 PLN, w tym dofinansowanie ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w kwocie 1 069 092,00 PLN

Projekt będzie realizowany w okresie od 01.01.2024r. do 31.12.2024r.

CELE PROJEKTU

Głównym celem projektu jest wzrost integracji społeczno-gospodarczej ze społeczeństwem polskim u 100 cudzoziemców, a w szczególności obywateli Ukrainy, zamieszkujących województwo lubelskie, tj. teren miasta Lublin, powiat lubelski, teren miasta Zamość, powiat zamojski, teren miasta Biała Podlaska, powiat bialski, powiat hrubieszowski, teren miasta Chełm, powiat chełmski poprzez kompleksowe wsparcie w terminie 01.01.2024r. do 31.12.2024r.
Szczegółowym celem projektu będzie:

• wzrost integracji u 80 cudzoziemców, dzięki poprawie kompetencji językowych,
  • wzrost integracji u 80 cudzoziemców, dzięki zwiększeniu wiedzy o kulturze Polski,
  • wzrost integracji społecznej u 60 cudzoziemców, dzięki podniesieniu kwalifikacji zawodowych.

Dla kogo?

Projekt skierowany jest dla 100 cudzoziemców powyżej 18 roku życia będących obywatelami Ukrainy, którzy znaleźli się w Polsce (zamieszkujących województwo lubelskie, tj. teren miasta Lublin, powiat lubelski, teren miasta Zamość, powiat zamojski, teren miasta Biała Podlaska, powiat bialski, powiat hrubieszowski, teren miasta Chełm, powiat chełmski) w związku z prowadzonymi działaniami wojennymi na terytorium Ukrainy i znajdują się w szczególnie trudnej sytuacji życiowej,
a w szczególności
- cudzoziemcy przebywający w Polce w związku z prowadzonymi działaniami wojennymi na terenie Ukrainy (przybycie do Polski po 24.02.2022r.),
- kobiety,
- osoby z niepełnosprawnościami,
-  osoby niepracujące,
- osoby, które zakończyły udział w projektach z zakresu włączania społecznego realizowanego w ramach Pr. VIII Zwiększenie spójności społecznej lub w ramach Pr. IX Zaspokajanie potrzeb rynku pracy.

Przewidujemy także, że do projektu będziemy przyjmować  innych cudzoziemców z Ukrainy  jednakże pierwszeństwo udziału w projekcie będzie miała w/w grupa.

Rezultatem projektu będzie:

- 60 Uczestników/-czek Projektu (36 kobiet, 24 mężczyzn), którzy uzyskają kwalifikacje po opuszczeniu projektu,
- 40 Uczestników/-czek Projektu (25 kobiet, 15 mężczyzn), u których sytuacja społeczna ulegnie poprawie po opuszczeniu projektu,
- 11 Uczestników/-czek Projektu (7 kobiet, 4 mężczyzn), którzy podejmą pracę łącznie z prowadzącymi działalność na własny rachunek po opuszczeniu projektu,
- 5 Uczestników/-czek Projektu (3 kobiet, 2 mężczyzn), którzy podejmą kształcenie lub szkolenie po opuszczeniu projektu,
- 100 >Uczestników/-czek Projektu (60 kobiet, 40 mężczyzn) osób obcego pochodzenia, którzy zostaną objęci wsparciem w projekcie.

Działania w projekcie

1. Profilowanie potrzeb i potencjału.
2. Kursy języka polskiego.
3. Szkolenia zawodowe, do wyboru:

• sprzedawca/czyni z obsługą kasy fiskalnej,
  • obsługa programu Excel zaawansowany lub innego programu komputerowego zgodnego z potrzebami,
  • szkolenia z obsługi Social mediów/robienia zdjęć,
  • opiekun/ka os. starszej,
  • pracownik administracyjno-biurowy,
  • recepcjonista/ka z obsługą klienta.

4. Zapewnienie niezbędnego tłumaczenia oraz wsparcia w kontaktach z instytucjami publicznymi i prywatnymi.
5. Wparcie psychoterapeutyczne.
6. Warsztaty „Pogadanki o kulturze i tradycjach w Polsce”, obejmujące m.in. takie tematy jak:

• kuchnia polska,
  • muzyka,
  • film,
  • elementy najnowszej historii,
  • świąteczne tradycje i zwyczaje narodowe.

W ramach projektu zapewniamy:

• zwroty kosztów dojazdu,
  • usługi tłumacza języka ukraińskiego,
  • kursy języka polskiego,
  • certyfikaty o ukończeniu kursu języka polskiego,
  • materiały szkoleniowe,
  • w przypadku zajęć stacjonarnych trwających w ciągu dnia min 6 godzin dydaktycznych - wyżywienie w czasie szkoleń,
  • zaświadczenia o ukończeniu szkolenia zawodowego,
  • wsparcie psychologiczne i psychoterapeutyczne,
  • warsztaty o kulturze i tradycjach w Polsce.

Rekrutacja

Wszystkie osoby zainteresowane udziałem w projekcie zapraszamy do składania dokumentów rekrutacyjnych!

Rekrutacja do projektu prowadzona będzie w sposób ciągły, do momentu zakwalifikowania wszystkich uczestników projektu.
W okresie 01.01.2024r.-30.06.2024r.
Rekrutacja do projektu może zostać zakończona we wcześniejszym terminie, w sytuacji gdy liczba osób przekroczy liczbę dostępnych miejsc w projekcie.

REKTUTACJA - WIĘCEJ INFORMACJI I DOKUMENTY DO POBRANIA

BIURO W LUBLINIE

BIURO W HRUBIESZOWIE

PROJEKT "RAZEM MOŻEMY WIĘCEJ"