EUROPEJSKI DOM SPOTKAN - FUNDACJA NOWY STAW
PRACUJEMY NA RZECZ SPOŁECZEŃSTWA OBYWATELSKIEGO i SOLIDARNOŚCI MIĘDZY NARODAMI
NEWSLETTER NR 66 : LUTY 2012
Szanowni Państwo,
Przesyłamy kolejny numer biuletynu informacyjnego Fundacji.
Zawiera on aktualne informacje o konferencjach, programach i działaniach Europejskiego Domu Spotkań - Fundacji Nowy Staw i Instytutu Rynku Pracy. Chcemy, za Państwa zgodą, przesyłać systematycznie, co miesiąc informacje o pracy naszej Fundacji. Biuletyn Informacyjny jest jednocześnie zaproszeniem do udziału w organizowanych przez Fundację wydarzeniach, ofertą współpracy dla Państwa w ramach opisywanych przez nas działaniach i inicjatywach.

W imieniu Zespołu Europejskiego Domu Spotkań - Fundacji Nowy Staw
Tomasz Różniak - Prezes Zarządu
www.eds-fundacja.pl t.rozniak@eds-fundacja.pl

NOWOŚCI w LUTYM 2012

Projekt jest współfinansowany ze środków
Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.

Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży
Warsztaty aktywizacyjne „Akcja – Aktywacja!”.
Weź udział i daj się zarazić aktywnością!

„Akcja – Aktywacja!”  to warsztaty dla młodzieży z Lubelszczyzny prowadzone przez młodych ludzi – nieformalną grupę młodzieży "RadioActive". Warsztaty odbędą się w dniach 8-11 lutego 2012 w Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie koło Lublina.
 „Akcja – Aktywacja!” to czterodniowe spotkanie, na którym będziesz mógł/a zainspirować się do działania, dowiedzieć się, kim jest lider i jaka jest jego rola, a także poznać tajniki pracy w grupie. Dzięki warsztatom poznasz również nowych ludzi, zdobędziesz nowe doświadczenia i nauczysz się jak zorganizować własny projekt od A do Z.
Uczestnictwo w warsztatach jest bezpłatne, wszyscy uczestnicy otrzymają certyfikaty, a osoby spoza Lublina zwrot kosztów dojazdu. Warsztaty są realizowane w ramach projektu „Youth4Youth” – projektu Akcji 1.3 programu „Młodzież w działaniu”. Więcej o projekcie można się dowiedzieć na jego stronie www.youth4youth.pl

Eliza Iwan: e.iwan@eds-fundacja.pl

Informacja Europejska
„Bądź przedsiębiorczy” – możliwości pozyskania funduszy unijnych na działalność gospodarczą

Już kolejny raz organizujemy szkolenie na temat zakładania działalności gospodarczej oraz możliwości pozyskania funduszy europejskich na założenie działalności gospodarczej. Jak co roku szkolenie cieszy się tak dużym powodzeniem, że, mimo, iż jeszcze nie upłynął termin nadsyłania zgłoszeń, mamy już nadkomplet uczestników.
Szkolenie odbędzie się w Ośrodku Szkoleniowo-Konferencyjnym Europejskiego Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw w Nasutowie k/Lublina w dniu 23.02.2012 r. Szkolenie będzie obejmować zasady zakładania działalności gospodarczej, przedstawienie możliwości pozyskania środków europejskich na otwarcie działalności gospodarczej (m.in. Regionalny Program Operacyjny Województwa Lubelskiego oraz Program Operacyjny Kapitał Ludzki), przedstawienie harmonogramu naboru wniosków, przedstawienie formularzy aplikacyjnych oraz prezentację dobrych praktyk. Po szkoleniu będzie możliwość bezpośrednich konsultacji indywidualnych z trenerem, specjalistą z zakresu funduszy strukturalnych. Organizatorem szkolenia jest Punkt Informacyjny Europe Direct – Lublin.
W szkoleniu udział wezmą w szczególności osoby bezrobotne, absolwenci i studenci ostatnich lat studiów oraz osoby pracujące chcące założyć własną działalność gospodarczą.

Marta Jędrych: m.jedrych@eds-fundacja.pl

Projekt jest współfinansowany ze środków
Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.

Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży
Szkolenie na temat programu „Młodzież w działaniu”

Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw ośrodek szkolący programu „Młodzież w działaniu” w województwie lubelskim serdecznie zaprasza do udziału w bezpłatnym szkoleniu na temat programu "Młodzież w działaniu" w dniu 18 lutego 2012 r.

Podczas jednodniowego szkolenia uczestnicy zapoznają się z zasadami programu "Młodzież w działaniu", wnioskiem o dofinansowanie oraz poznają dobre praktyki związane ze współpracą z programem. Ponadto na szkoleniu zostaną szczegółowo przedstawione zmiany w Programie na 2012 rok.

Szkolenia skierowane jest do osób z województwa lubelskiego nieposiadających doświadczenia w realizacji projektów w ramach programu „Młodzież w działaniu”, osób pracujących z młodzieżą – nauczycieli, pedagogów, wychowawców, członków organizacji pozarządowych. Na szkolenie zapraszamy również liderów młodzieżowych, członków nieformalnych grup młodzieży, a także każdą młodą osobę działająca lub zamierzającą działać na rzecz społeczności lokalnej.

Szkolenie odbędzie się w dniu 18 lutego 2012 r.
w Domu Technika NOT przy ulicy M. Skłodowskiej-Curie 3 w Lublinie.

Eliza Iwan: e.iwan@eds-fundacja.pl

NASZ ADRES :