EUROPEJSKI DOM SPOTKAN - FUNDACJA NOWY STAW
PRACUJEMY NA RZECZ SPOŁECZEŃSTWA OBYWATELSKIEGO i SOLIDARNOŚCI MIĘDZY NARODAMI
NEWSLETTER NR 22 : LIPIEC 2008
Szanowni Państwo,
Przesyłamy lipcowy numer biuletynu informacyjnego Fundacji.
Zawiera on aktualne informacje o konferencjach, programach i działaniach Europejskiego Domu Spotkań - Fundacji Nowy Staw i Instytutu Rynku Pracy. Chcemy, za Państwa zgodą, przesyłać systematycznie, co miesiąc informacje o pracy naszej Fundacji. Biuletyn Informacyjny jest jednocześnie zaproszeniem do udziału w organizowanych przez Fundację wydarzeniach, ofertą współpracy dla Państwa w ramach opisywanych przez nas działaniach i inicjatywach.

W imieniu Zespołu Europejskiego Domu Spotkań - Fundacji Nowy Staw
Tomasz Różniak - Prezes Zarządu
www.eds-fundacja.pl t.rozniak@eds-fundacja.pl

NOWOŚCI w LIPCU 2008

WYSTAWA
IMIONA ZAMIAST NUMERÓW

Uroczyste otwarcie międzynarodowej wystawy
"IMIONA ZAMIAST NUMERÓW"
Biografie projektu Księga Pamięci Więźniów
Obozu Koncentracyjnego Dachau
07.07.2008. godz. 13.00, Archiwum Państwowe w Lublinie
Serdecznie zapraszamy do udziału w uroczystym otwarciu międzynarodowej wystawy pt. „Imiona zamiast numerów“. Wystawa ta pokazuje 15 biografii więźniów obozu koncentracyjnego Dachau powstałych w ramach projektu „Księga Pamięci” z Dachau.
Otwarcie wystawy odbędzie się 7 lipca o godz. 13.00 w Archiwum Państwowym w Lublinie, ul. Jezuicka 13 (wejście od strony Katedry), wystawę można będzie oglądać do 22 sierpnia.
„Księga Pamięci” jest nieustannie powiększającym się zbiorem biografii byłych więźniów obozu koncentracyjnego Dachau. Jej twórcami są uczniowie, studenci oraz dorośli, którzy zbierają materiały i informacje historyczne, piszą biografie oraz przy użyciu różnych materiałów i technik nadają jej ostateczną formę wizualną. Uczestnicy projektu ściśle współpracują z byłymi więźniami obozu w Dachau oraz z ich rodzinami. Dotychczas powstało ponad 130 biografii.

Więcej informacji w witrynie Fundacji
Marta Jędrych : m.jedrych@eds-fundacja.pl

Konferencja Podsumowująca projekt:
„Transgraniczne Centrum Wsparcia Rynku Pracy”
Instytut Rynku Pracy - Fundacja Nowy Staw ma zaszczyt zaprosić na konferencję podsumowującą projekt: „Transgraniczne Centrum Wsparcia Rynku Pracy”, która odbędzie się w dniu 25 lipca 2008r. w hotelu Campanile w Lublinie.
Konferencja ma na celu podsumowanie projektu, który realizowany był od maja do lipca 2008r. w ramach Programu Sąsiedztwa Polska – Białoruś – Ukraina INTERREG IIIA/ TACIS CBS i obejmował cztery główne obszary działań: badania dotyczące migracji i imigrantów na Lubelszczyźnie, funkcjonowanie Punktu Konsultacyjnego dla Imigrantów i Pracodawców, liczne spotkania transgraniczne (warsztaty, seminaria i szkolenia) oraz promocję legalnego zatrudnienia Białorusinów i Ukraińców w Polsce.
Głównym celem projektu było wsparcie osób i instytucji funkcjonujących na rynku pracy w regionie transgranicznym, wzmocnienie współpracy partnerów funkcjonujących w tym obszarze, a także nakreślenie specyfiki i uwarunkowań migracji zarobkowych na Lubelszczyźnie. Stanowił on płaszczyznę wymiany doświadczeń i dobrych praktyk, a także budowania partnerstw instytucji Lubelszczyzny z naszymi wschodnimi sąsiadami.

Więcej w witrynie IRP
Monika Doniek : m.doniek@irp-fundacja.pl

logo
Projekt jest współfinansowany ze środków Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.
Wolontariat Europejski
w Europejskim Domu Spotkań - Fundacji Nowy Staw
Laura z Estonii, Ricardo z Portugalii i Malte z Niemiec są już z nami! Trójka wolontariuszy przebywa w Fundacji od 1 lipca 2008.
Przez najbliższe dwanaście miesięcy troje młodych wolontariuszy będzie zdobywać i poszerzać swoje umiejętności w zakresie pracy z mediami. Podczas pobytu w Lublinie Laura, Ricardo i Malte nauczą się jak wykorzystywać możliwości, jakie dają media w procesie aktywizowania młodych ludzi. Poznają tajniki pracy z kamerą, nauczą się zbierać materiał filmowy, montować i przygotowywać do transmisji w sieci.
Do zadań naszych wolontariuszy będzie należało m.in. praca nad magazynem PRIORITAIRE!, dokumentowanie bieżących działań Fundacji oraz organizowanie warsztatów medialnych dla lokalnej młodzieży.
Będą także współpracować przy organizacji Forum Ekonomicznego Młodych Liderów w Nowym Sączu.
Wierzymy, że roczny wolontariat wzbogaci nie tylko naszych „podopiecznych” ale także działania naszej organizacji.

Więcej informacji w witrynie Fundacji
Ewa Orzeszko : e.orzeszko@eds-fundacja.pl

Akademia Złota 9
Warsztaty dla przyszłych wolontariuszy zainaugurowały wakacyjne spotkania Akademii Złota 9.
W ośrodku szkoleniowym Dom Nasutów młodzież skupiona w lubelskiej akademii służby obywatelskiej rozpoczęła cykl szkoleń przygotowujących do pracy wolontariusza projektów międzynarodowych. W pierwszych tygodniu lipca zaplanowano spotkania poświęcone pracy w zespole, przygotowywania projektów, koordynacji współpracy międzynarodowej. Natomiast w drugiej połowie lipca i w sierpniu młodzież z Akademii uczestniczyć będzie w projektach międzynarodowej wymiany młodzieży by w praktyce doskonalić swoje umiejętności. Będą to projekty z udziałem młodzieżowych grup z Niemiec, Austrii, Ukrainy i Hiszpanii.
Bogatą ofertę wakacyjną Akademii Złota 9 zakończy planowany obóz do Małego Cichego k/Zakopanego. Sierpniowe wspólne wyjazdy w góry stały już tradycją Akademii prowadzonej przez Klasztor Dominikanów i Europejski Dom Spotkań – Fundację Nowy Staw.

Więcej informacji witrynie Akademii
Sergiusz Kieruzel : s.kieruzel@eds-fundacja.pl