POINFORMUJ ZNAJOMYCH

STYCZEŃ 2012

Spotkanie z Panią Iloną Skibińską-Fabrowską
Dyrektor lubelskiego Oddziału NBP

Historia banków centralnych i komercyjnych w Polsce i na świecie - o tym 14 stycznia 2012 roku, mówił gość Akademii "Złota 9", pani Ilona Skibińska-Fabrowska, dyrektor lubelskiego oddziału NBP, podczas pierwszego w tym roku spotkania Akademii.

Podczas spotkania słuchacze Akademii dowiedzieli się jakie są różnice pomiędzy bankiem centralnym, a komercyjnym, gdzie powstały pierwsze banknoty i o tym jak kształtował się system monetarny i bankowy w Polsce. Dyrektor Skibińska-Fabrowska opowiedziała także o metodach radzenia sobie z problemami ekonomicznymi podczas Wielkiego Kryzysu w latach 30 XX wieku oraz zagrożeniach ekonomicznych, z jakimi borykamy się dzisiaj.

Po wykładzie *Pani Ewa Waszkiewicz z Działu Komunikacji lubelskiego Oddziału NBP poprowadziła szybki kurs rozpoznawania autentyczności polskich banknotów, który uwieńczony został konkursem sprawdzającym pozyskaną przez słuchaczy wiedzę. Wygrać można było m. in. książkowe wprowadzenie do wystawy Narodowego Banku Polskiego "Pieniądz czasu wojny i okupacji w Polsce 1939-1945", Pana Zbigniewa Nestorowicza, czy monety, wyemitowane z okazji XX-lecia Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

W spotkaniu uczestniczyła młodzież z VI Liceum Ogólnokształcącego w Lublinie oraz słuchacze z Łukowa, Motycza, Świdnika, Lubartowa oraz Białej Podlaskiej.

Spotkanie poprowadził Łukasz Piętka z Europejskiego Domu Spotkań - Fundacji Nowy Staw w Lublinie. Po spotkaniu zostały podane szczegóły obozu medialnego, który odbędzie się w dniach 30.01-05.02.2012. /więcej o obozie/

Anna Gawrońska

powiekszenieIlona Skibińska-Fabrowska

– dyrektor Oddziału Okręgowego Narodowego Banku Polskiego w Lublinie
(od maja 2005 r.).

Urodzona w Lublinie 6 lipca 1971 r. Po ukończeniu I LO w Lublinie, studiowała na Wydziale Ekonomii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku -ekonomika pracy i polityka społeczna (1990 – 1995).
Od 1995 do 2005 pracowała w Banku Przemysłowo-Handlowym S.A. (BPH), od 2003 na stanowisku dyrektora oddziału. Absolwentka studiów MBA prowadzonych przez Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie (wówczas Akademia Ekonomiczna) i Stockholm University (1996 – 1998) oraz studiów doktoranckich w Szkole Głównej Handlowej (2005 – 2008).

TAK ZAPOWIADALIŚMY SPOTKANIE