AKTUALNOŚCI 2014 ROKU

15.12.2014 r., Lublin Pracujemy nad modelem inkubatora przedsiębiorczości dla absolwentów szkół zawodowych Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W listopadzie 2014 roku rozpoczęliśmy realizację projektu "Inkubator przedsiębiorczości", który ma na celu pobudzenie postaw przedsiębiorczych wśród młodych osób kończących edukację w ramach szkolnictwa zawodowego i stworzenie spójnego, skutecznego modelu wsparcia młodych przedsiębiorców w ich pierwszych krokach podejmowanych na rynku pracy.

Chcemy przygotować uczniów szkół zawodowych do podjęcia decyzji o prowadzeniu własnej działalności gospodarczej i zaproponować im kompleksowe wsparcie na początkowym etapie prowadzenia działalności poprzez ukierunkowany na ich potrzeby Inkubator Przedsiębiorczości. Silny, kompleksowy i  dobrze działający system wsparcia i szkoleń mogą pomóc  - ułatwiając podjęcie decyzji osobom zainteresowanym założeniem własnej działalności i jednocześnie dostarczając młodym przedsiębiorcom umiejętności niezbędne na tym rynku pracy oraz w gospodarce konkurencyjnej. Opracowanie modelu Inkubatora Przedsiębiorczości w partnerstwie międzynarodowym zapewni wymianę dobrych doświadczeń i praktyk – dając trenerom, instruktorom, nauczycielom kształcenia zawodowego, trenerom przedsiębiorczości skuteczne narzędzie wsparcia młodych przedsiębiorców w osiągnięciu sukcesu na rynku
pracy.

Zaangażowanie na etapie tworzenia tego modelu ekspertów z różnych krajów, przedstawicieli szkół zawodowych, przedsiębiorców, organizacji pozarządowych zapewni stworzenie kompleksowego, wielowymiarowego modelu funkcjonowania Inkubatora Przedsiębiorczości oraz szkoleń, co stanowić będzie odpowiedź na istniejące zapotrzebowanie w tym zakresie.

Partnerami projektu są
UHM Związek Zawodowy Pracowników (Floriana, Malta)
oraz ETOK Estońskie Centrum Pracy (Tallin, Estonia).

EDS-FNS

Projekt "Inkubator Przedsiębiorczości"