AKTUALNOŚCI 2010 ROKU

17.08.2010 Lublin Bajki łączą ludzi…od 17 do 26 sierpnia 2010 w Nasutowie koło Lublina Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniach 17 – 26 sierpnia 2010 roku, w Nasutowie koło Lublina, odbędzie się międzynarodowa wymiana młodzieży zatytułowana „Bajko łączą ludzi/Cartoons connecting people”. Przez dziewięć dni wymiany młodzież z 6 państw będzie pracować nad wspólnym przedstawieniem teatralnym, które następnie zostanie zaprezentowane w Domu Opieki Społecznej im. Matki Teresy z Kalkuty w Lublinie.

W wymianie weźmie udział młodzież z 6 państw: Estonii, Finlandii, Grecji, Łotwy, Rumunii i Polski. Tematyka wymiany dotyczyć będzie bajek i teatru. W programie między innymi: warsztaty teatralne, które zostaną poprowadzone przez Hankę Brulińską – aktorkę Teatru Osterwy, zwiedzanie Teatru Osterwy, udział w Festiwalu Sztukmistrzów, warsztaty muzyczne i fotograficzne. Podczas wymiany uczestnicy zaprezentują swoje ulubione narodowe bajki a następnie wybiorą najciekawsze postacie, które „umieszczą” we wspólnym przedstawieniu teatralnym. Uczestnicy również stworzą dla nich odpowiednie stroje i scenografię. Punktem kulminacyjnym projektu będzie wystawienie wspólnej sztuki teatralnej w Domu Opieki Społecznej im. Matki Teresy z Kalkuty. Tematyka spektaklu dotyczyć będzie wyzwań ekologicznych XXI wieku.

Flash Player - pobierz.

Projekt jest współfinansowany ze środków
Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.

www.mlodziez.org.pl

Projekt