AKTUALNOŚCI 2009 ROKU

29.06.2009 Lublin Zakończyła się akcja edukacyjna „Oblicza wielokulturowego Lublina” Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniach 15- 29 czerwca odbyły się prezentacje kultur w ramach akcji edukacyjnej „Oblicza Wielokulturowego Lublina”, realizowanej przez Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw. Projekt w ramach którego cudzoziemcy- wolontariusze między innymi z Nigerii, Chin i Estonii zaprezentowali swój kraj i swoją bogatą kulturę w lubelskich jednostkach edukacyjnych (szkoły, świetlice, domy dziecka) spotkał się z pozytywnym odzewem zarówno ze strony dyrektorów szkół, kadry nauczycielskiej, uczniów jak i samych obcokrajowców.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Cel projektu, podkreślenie wielokulturowości Lublina został w pełni zrealizowany dzięki doskonale przygotowanym lekcjom przez cudzoziemców Laure, Fillipo, Angelikę, Xu Han Priscille, Neila, Salvatore, Conny, Wisdoma, Richardo, Daiddela, Niyi i Malte. Uczniowie odwiedzanych szkół podkreślali fakt, iż spotkania z reprezentantami różnorakich kultur stanowiły dla nich możliwość nie tylko zasmakowania tradycyjnych potraw niemieckich, porównania polskiej i estońskiej tożsamości narodowej czy skonfrontowania z rzeczywistością mitu o sycylijskiej mafii ale umożliwiły także obcowanie z rzadko spotykanymi w Lublinie językami jak np. nigeryjski, czy chiński.

Dyrektorzy szkół nie kryli zadowolenia i pełnej aprobaty dla idei projektu, przybliżenia uczniom bogactwa kulturowego mieszkających na terenie Lublina cudzoziemców. Ich zdaniem dzięki bezpośrednim kontaktom młodzieży w ramach 45 minutowych spotkań z rodowitymi mieszkańcami np. Estonii, Włoch, Ukrainy czy Kuby wszelkie uprzedzenia i stereotypy mają okazje być obalone a kontakt z żywym językiem stanowi dla uczniów dużą motywacje do nauki języków obcych np. języka estońskiego czy włoskiego.

Jeśli Państwo reprezentują ośrodek edukacyjny i są zainteresowani lekcjami z cudzoziemcami
prosimy o kontakt z organizatorami projektu “Oblicza Wielokulturowego Lublina”:

Malte Koppe +48 (0) 81 536 10 88 ; m.koppe@eds-fundacja.pl
Agata Koltunik +48 601 194 593 (GSM)

PATRONAT MEDIALNY

Projekt