akademi@ demokracji

Dom Pojednania i Spotkań im. Św. Maksymiliana M. Kolbego

Dom Pojednania i Spotkań został założony w 1992 roku przez gdańską Prowincję Franciszkanów. Podejmowane w DMK działania to przede wszystkim:

Międzynarodowa wymiana młodzieży.
DMK organizuje międzynarodowe spotkania młodzieży z całej Europy, kursy językowe, szkolenia dla multiplikatorów międzynarodowej wymiany młodzieży, warsztaty plastyczne, fotograficzne, teatralne, filmowe, dziennikarskie, jazzowe, a także seminaria historyczne czy spływy kajakowe.

Programy wschodnie
czyli działalność służąca szeroko rozumianej edukacji obywatelskiej, skierowana do społeczeństw Europy Wschodniej i Azji. W ramach programu wschodniego DMK przeprowadza szereg szkoleń i wizyt studyjnych. Projekty służą aktywizacji społeczności lokalnej m.in.: na Białorusi, Ukrainie, Rosji i są swoistym transferem wiedzy oraz dobrych praktyk.

Wolontariat europejski
Jednym z istotnych zadań jest praca z zagranicznymi wolontariuszami, których gości DMK. Wolontariusze na co dzień współpracują z doświadczonym zespołem organizatorów projektów. Wspólnie z zespołem programowym mogą wdrażać swoje pomysły w zakresie przygotowywania międzynarodowych programów dla młodzieży.

Działalność kulturalna i międzyreligijna
DMK prowadzi szeroką działalność kulturalną, muzyczną i wystawienniczą. W jej ramach odbywają się koncerty i spektakle grup teatralno-muzycznych oraz wystawy prac plastycznych we franciszkańskim kościele Świętej Trójcy w Gdańsku. Organizowane są także spotkania i konferencje o charakterze międzyreligijnym.

Słuchanie i dialog w drodze
Dom stanowi również zaplecze dla grup budujących swoją formację duchową. Znajdują w nim gościnę oazy i członkowie rekolekcji franciszkańskich. Ponadto DMK jest inicjatorem ruchu pielgrzymkowego.

Adres:
Ul. Św. Trójcy 4