akademi@ demokracji

Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw

Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw powstała w 1993 roku. Fundacja popiera wszelkie inicjatywy społeczne mające na celu budowanie społeczeństwa obywatelskiego, współpracy i solidarności między narodami. Wspiera procesy demokratycznych przemian na Białorusi i Ukrainie oraz proces integracji Polski z Unią Europejską. Promuje Lublin i Lubelszczyznę jako miejsce spotkania różnych kultur i narodów.

W swoich działaniach Fundacja kieruje się wartościami chrześcijańskimi. Poprzez edukację wszystkich pokoleń wzmacnia idee demokracji, samorządności, społecznej gospodarki rynkowej, solidarności między narodami oraz porozumienia kultur ponad wszelkimi granicami.

Cele Fundacji:

• promocja postaw obywatelskich
  • wspieranie państw Europy Wschodniej w ich wysiłkach ku demokracji i budowy społeczeństwa obywatelskiego
  • mobilizowanie obywateli, szczególnie młodego pokolenia do aktywności społecznej, do odpowiedzialności za własne wspólnoty
  • merytoryczne i organizacyjne wsparcie instytucji działających na rzecz lokalnego rynku pracy, aktywizacja bezrobotnych, szczególnie z terenów wiejskich
  • promocja idei społeczeństwa opartego na wiedzy, wykorzystującego nowoczesne narzędzia i techniki multimedialne
  • praca na rzecz świadomego i efektywnego członkostwa Polski w Unii Europejskiej

Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw
prowadzi swą działalność w oparciu o działy programowe:

Akademia "Złota 9"
Jest to propozycja kształcenia obywatelskiego skierowana do młodzieży Lubelszczyzny. Projekt ten jest wspólną inicjatywą Klasztoru Ojców Dominikanów w Lublinie oraz Europejskiego Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw.
www.eds-fundacja.pl/akademia

Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży
Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży swoją działalnością wspiera współpracę i kontakty międzynarodowe młodzieży, szczególnie na obszarze kontynentu europejskiego. Jedną z głównych form aktywności są międzynarodowe spotkania młodzieży.

Informacja Europejska
W ramach Informacji Europejskiej działają trzy punkty:
Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie www.rcie.lublin.pl
Punkt Europe Direct Lublin
www.europe-direct.lublin.pl
Eurodesk Lublin
www.eurodesk.pl.
Konsultanci udzielają informacji na temat instytucji europejskich, prawa wspólnotowego oraz procesu integracji Polski w ramach UE. Ponadto organizowane są szkolenia dotyczące funduszy strukturalnych, przyszłości Europy oraz seminaria w ramach Europejskiej Debaty Publicznej. Konsultanci prowadzą również wykłady otwarte w siedzibie centrum i spotkania tematyczne dla wybranych grup społecznych w regionie.

Instytut Rynku Pracy
Misją Instytutu Rynku Pracy jest udzielanie profesjonalnego wsparcia aktualnym i potencjalnym uczestnikom rynku pracy w ich rozwoju w duchu poszanowania godności człowieka jako podmiotu pracy. IRP prowadzi analizy i badania naukowe rynku pracy, szkoli i doradza pracownikom administracji samorządowej i instytucji rynku pracy. Pomaga bezrobotnym i poszukującym pracy w podniesieniu kwalifikacji i znalezieniu zatrudnienia, wspiera imigrantów, emigrantów oraz ich rodziny.
www.irp-fundacja.pl

Centrum Mediów Obywatelskich
Głównym zadaniem centrum jest wspieranie rozwoju mediów obywatelskich w środowisku organizacji pozarządowych. Centrum Mediów Obywatelskich organizuje warsztaty i szkolenia medialne dla młodych osób, przedstawicieli organizacji społecznych. Od wielu lat odbywają się warsztaty medialne dla młodzieży z Polski, Niemiec, Ukrainy, Białorusi, Szwecji czy Holandii. Centrum prowadzi także długofalowe projekty medialne, w ramach których produkowane są programy filmowe dla otwartych kanałów telewizyjnych w Europie.

Forum Ekonomiczne Młodych Liderów
Forum Ekonomiczne Młodych Liderów w Nowym Sączu jest programem partnerskim Forum Ekonomicznego w Krynicy. Jest to spotkanie młodych liderów społecznych, gospodarczych i politycznych z państw Unii Europejskiej, Europy Wschodniej i Kaukazu. W Forum Ekonomicznym Młodych Liderów uczestniczy ponad 250 przedstawicieli organizacji politycznych, pozarządowych, społecznych i gospodarczych z 33 krajów. Forum jest miejscem dyskusji i refleksji na temat istotnych problemów i wyzwań Europy, a w szczególności na temat roli młodego pokolenia w dokonujących się przemianach społecznych i gospodarczych na kontynencie europejskim.
www.forum-leaders.eu

Chrześcijański Tydzień Społeczny
Chrześcijański Tydzień Społeczny jest spotkaniem stowarzyszeń, związków zawodowych, fundacji, ruchów, inicjatyw i grup nieformalnych, które działają na rzecz dobra wspólnego, budują sprawiedliwość społeczną w swoich społecznościach lokalnych, czerpią inspirację dla swoich działań z chrześcijańskiej nauki społecznej. Tydzień Społeczny nawiązuje do tradycji podobnych wydarzeń polskiego międzywojnia, niemieckich „Katolikentagów” oraz francuskich Tygodni Społecznych.
www.tydzienspoleczny.org.pl

Adres: