akademi@ demokracji

Irena Dzierzgowska

Macie Państwo przed sobą unikatową publikację. Jej szczególny charakter wynika z dwóch czynników. Pierwszy, najważniejszy, to dobrze dobrane zagadnienia, które „Akademia Demokracji" porusza. Drugi to przemyślane scenariusze i metody zajęć właściwie ilustrujące omawiane problemy.

Uczniowie szkół polskich mają niewiele okazji do stykania się z problemami współczesnego świata. Programy kształcenia nie zawsze w odpowiednio poważny sposób zwracają na nie uwagę. Mamy raczej tendencję do zajmowania się nauką klasyczną, tradycyjną. O tym co czeka cywilizację, w której żyjemy, jakie kłopoty wymagają rozwiązania mówi się za mało.

Dlatego gorąco polecam wszystkim „Akademię Demokracji". To poważne kompendium wiedzy o współczesnym świecie. Jest tu wszystko, co być powinno: prawa i wolności, społeczeństwo obywatelskie, demokracja, wielokulturowość i problemy globalne. Książkę czyta się bardzo dobrze: wartki, jasny język, ciekawe przykłady, logiczne wyjaśnienia. I scenariusze zajęć z całym bogactwem opisanych aktywnych metod, takich jak debaty, drama, metaplan, analiza SWOT itp. Interesujące i dla prowadzących i dla uczestników.

Sięgnijcie Państwo do tej publikacji. Przeczytajcie ją starannie. A potem przeprowadźcie zajęcia z uczniami. Sprawdźcie, na ile Wasi uczniowie zainteresowali się omawianymi problemami. Efekty Was zadziwią.

Irena Dzierzgowska
Redaktor Naczelna "Dyrektora Szkoły".