ankieta

10 lat Polski w UE według seniorów

Jedną z grup uczestników  projektu „10 lat Polski W Unii Europejskiej” stanowili seniorzy. Ta grupa społeczna staje się nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie, coraz liczniejsza. Oni też mają ogląd na to, jak zmieniała się Polska i Europa na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Po zaprezentowaniu przez szkoleniowca bilansu zysków i strat członkostwa Polski w Unii Europejskiej w ciągu ostatniej dekady, odbyła się debata pt. „Co się zmieniło w życiu moim oraz mojej rodziny na przestrzeni ostatnich 10 lat?”. Uczestnicy debaty dzielili się swoimi doświadczeniami  ze wspomnianego okresu. Wskazywali zarówno pozytywne jak i negatywne skutki naszego członkostwa w Unii Europejskiej.  W dalszej części seminarium  prowadzący zaprezentował seniorom fundusze unijne skierowane do osób starszych oraz możliwości skorzystania z nich.  Jak się okazało część uczestników spotkania miało już doświadczenie w pisaniu projektów unijnych.

Podczas części podsumowującej pojawiło się wiele pomysłów dotyczących przyszłości seniorów w kolejnych latach członkostwa w Unii Europejskiej. Przedstawione rozwiązania w znacznej części zostały zaobserwowane  przez uczestników spotkania w podczas podróży do państw Europy Zachodniej. Uczestnicy seminarium podkreślali, że to właśnie członkostwo Polski w Unii niejednokrotnie umożliwiło im wyjazd za granicę.

ankieta

Miejsce: Dom Nasutów, Nasutów 98 A, 21-025 Niemce
www.nasutow.pl

ŚRODA 04.06.2014

14:30 Zbiórka na Placu Zamkowym w Lublinie kropkaGoogle Map i wyjazd autokarem do Nasutowa kropka Google Map
15:00 Zakwaterowanie uczestników w Domu Nasutów. Powitalna kawa / herbata
16.00 Prezentacja: 10 lat Polski w Unii Europejskiej
17.00 Przerwa
17.15 Przygotowanie do debaty i debata co się zmieniło w moim kraju i życiu w ciągu ostatnich 10 lat
19.00 Kolacja
19.30 Integracja , ognisko

CZWARTEK 05.06.2014

08.00 Śniadanie
08.30 Zajęcia na temat funduszy unijnych dla osób starszych
13.30 Obiad
14.15 Powrót do Lublina

kropka POBIERZ newsletter seminarium - PDF

Projekt „Bliżej Unii – podsumowanie 10 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej”
realizowany przez Europejski Dom Spotkań – Fundację Nowy Staw
współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

POINFORMUJ ZNAJOMYCH

Webmaster: © STUDIO EM