Rok 2014 jest szczególną datą dla Polski jako państwa członkowskiego Unii Europejskiej. To właśnie 1 maja 2014 r. będziemy obchodzić rocznicę 10 lat członkostwa naszego kraju w strukturach unijnych.

W ciągu ostatniej dekady konieczne było przejście kilku niezbędnych etapów, które przyczyniły się do nawiązania stosunków dyplomatycznych ze Wspólnotą Europejską. Konsekwencją tego było podpisanie w dniu 16 grudnia 1991 roku Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Polską a Wspólnotami Europejskimi. Kolejnym kluczowym momentem było złożenie wniosku o członkostwo w Unii Europejskiej, co nastąpiło 8 kwietnia 1994 r. Oficjalne negocjacje rozpoczęły się cztery lata później i doprowadziły do podpisania traktatu akcesyjnego w kwietniu 2003 roku. W dniu 1 maja 2004 r. Polska stała się pełnoprawnym członkiem Unii Europejskiej wraz z 9 innymi państwami.

Mimo wieloletnich przygotowań ze strony rządu, administracji państwowej i społeczeństwa przystąpienie Polski do UE stanowiło swego rodzaju krok w nieznane. Niezależnie od prowadzonych badań i licznych prognoz, nie do końca było wiadomo jakie efekty przyniesie nam członkostwo. Dzisiaj z perspektywy 10 lat można sformułować pewne wnioski, przeanalizować zjawiska i dokonać podsumowania tej dekady.

Akcesja Polski do UE była zarówno wydarzeniem politycznym, gospodarczym jak i społecznym. Polacy otrzymali obywatelstwo europejskie, a tym samym szereg nowych możliwości związanych z dostępem do rynków pracy, edukacją i podróżami. Dzięki członkostwu w UE Polska zyskała możliwość korzystania z funduszy europejskich. Minione lata przynależności do Unii Europejskiej przyniosły nam 82,2 mld euro, czyli ok. 342 mld PLN wykorzystanych w ramach Funduszy Europejskich na realizację 172 tys. projektów. Największe wsparcie zostało dotychczas skierowane na projekty z zakresu transportu, budowę i modernizację dróg oraz inwestycje w kapitał ludzki. W ten sposób Polska wykorzystała szansę, jaką dla rozwoju gospodarczego stworzyło członkostwo w UE, generując najwyższe średnioroczne tempo wzrostu w całej Unii Europejskiej (4,3 proc. wobec 0,5 proc. w UE-27) i utrzymując się na ścieżce wzrostu  gospodarczego nawet w kryzysowym dla wielu państw 2009 roku. Uniknięcie recesji w tym czasie zawdzięczamy m. in. skutecznym wykorzystaniu środków unijnych. Oprócz tego, w wyniku dostosowywania do standardów UE, nastąpiła poprawa stanu środowiska, czystości wód, powietrza oraz gleby. Członkostwo pozytywnie wpłynęło również na współpracę regionalną. Poprzez projekt Partnerstwa Wschodniego nasz kraj włączył się w kształtowanie polityki UE wobec Ukrainy, starając się stymulować rozwój dialogu politycznego i współpracy gospodarczej, z ważnym partnerem i sąsiadem Unii Europejskiej.

Odpowiednie wykorzystanie dotychczasowych osiągnięć może i powinno przełożyć się na lepsze warunki polskiego członkostwa w kolejnych latach.

Projekt „Bliżej Unii – podsumowanie 10 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej”
realizowany przez Europejski Dom Spotkań – Fundację Nowy Staw
współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

POINFORMUJ ZNAJOMYCH

Webmaster: © STUDIO EM