AKTUALNOŚCI 2017 ROKU

18.04.2017r., Lublin Debata: "Brexit osłabi spójność wewnętrzną Unii Europejskiej oraz jej pozycję na arenie międzynarodowej" Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

W imieniu Fundacji Nowy Staw oraz partnerów chcielibyśmy serdecznie zaprosić na debatę oksfordzką nad tezą. „Brexit osłabi spójność wewnętrzną Unii Europejskiej oraz jej pozycję na arenie międzynarodowej.”

Środa 29 marca 2017 roku zapewne przejdzie do historii jako oficjalna data rozpoczęcia Brexitu. Premier Theresa May uruchomiła artykuł 50 Traktatu Lizbońskiego, w nieco ponad 9 miesięcy po tym, jak Brytyjczycy zdecydowali w referendum o opuszczeniu Unii Europejskiej. W naszej debacie chcemy zastanowić się jaki to będzie miało wpływ na przyszłość Unii Europejskiej.

Debata będzie organizowana z ramach projektu wymiany młodzieżowej „BeTheChange!” realizowanego ze środków programu Erasmus+ KA1, we współpracy z Punktem Informacji Europejskiej Europe Direct Lublin oraz Wydziałem Politologii Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie

W debacie udział wezmą uczestnicy projektu wymiany „BeTheChange!”- młodzież z Polski, Francji, Litwy, Rumunii i Włoszech oraz studenci Wydziału Politologii UMCS w Lublinie.

Uczestnicy debaty dyskutować będą nad zagadnieniami takimi jak:

• Czy Brexit wstrzyma integrację w ramach Unii Europejskiej?
  • Czy osłabi on Unię Europejską na arenie międzynarodowej?
  • Jakie konsekwencje będzie miał dla gospodarki Unii Europejskiej?

Wydarzenie ma na celu poszerzenie wiedzy i horyzontów myślowych uczestników, poznanie opinii młodych ludzi pochodzących z różnych państw, oraz promowanie aktywnego obywatelstwa poprzez zainteresowanie młodych tematyką dotyczącą Unii Europejskiej i jej przyszłości.

Debata odbędzie się w dniu 27.04.2017 r. o godzinie 16
na Wydziale Politologii Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie
przy Placu Litewskim 3, 20-080 Lublin, w sali nr 115.
Debata będzie prowadzona w języku angielskim.

Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych!

RAZEM
MOŻEMY WIĘCEJ